Премини на содржината ↓

Критериуми за аплицирање

За да аплицирате преку Македонскиот национален комитет, треба да ги исполнувате следните критериуми:

● во втора или трета година средно училиште
● просечен успех во последните три учебни години од или повисок од 4.50
● Македонско државјанство или живееле во Македонија во последните 5 години
● основни познавања на англискиот јазик

Напомена

  1. Кандидатите аплицираат до Македонскиот Национален Комитет за Светските Обединети Колеџи како претставник на движењето Светски Обединети Колеџи во Република Македонија, а не до одреден колеџ.
  2. Иако Македонскиот Национален Комитет за Светските Обединети Колеџи прави напори да обезбеди стипендија за сите избрани ученици, школувањето во колеџите може да биде со целосна или делумна стипендија.
  3. Заради бројот на апликации секоја година, Македонскиот Национален Комитет не е во можност да ги образложува своите одлуки околу изборниот процес, особено во првите рунди на селекција.